Zon blijft schijnen voor team Baegen

Terwijl de dampen van verbrand rubbervan de Open NK wedstrijd op raceway Lelystad, nog maar net opgetrokken waren, stonden de Stockcar F1 giganten een week later (op zondag 26 oktober) alweer op raceway Venray klaar voor hun laatste wedstrijd van het seizoen op dit circuit. Het werd weer een enerverende racedag waarbij van alles gebeurde, maar voor team Baegen bleef de zon schijnen met een schitterende 5e plek overall in het dagklassement.    

Ronald van den Hadelkamp neemt afscheid
Voor aanvang van de eerste manche was er even een emotioneel moment toen er afscheid werd genomen van onze sympathieke coureur Ronald van den Hadelkamp. Tijdens één van de laatste wedstrijd was Ronald betrokken bij een heftige crash, waarbij hij 2 gescheurde rugwervels opliep.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

‘Ik had nog graag een jaar doorgereden want samen met 2 zonen op de racetrack rond racen is toch wel het mooiste wat er is, maar de gezondheid laat het momenteel niet meer toe, dus heb ik samen met mijn vrouw deze keus gemaakt’. Ronald kreeg van de organisatie een mooie ereronde en het publiek gaf Ronald dat applaus dat hij zeer zeker verdient.

Om 13.00 uur stonden 15 Stockcar F1 mannen aan de start en na het vallen van de startvlag vlogen de spatten er meteen letterlijk vanaf. In ronde 4 kwam Otto Groenhof in bocht 3/4 dwars te staan en dat was voor de organisatie reden om geel te geven en een herstart volgde. Hans was inmiddels opgeklommen naar een 7e plaats en na de herstart reed Hans meteen voorbij Jeffrey van den Hadelkamp (313), omdat Johan Catsburg (99) ook nog even stilviel kon Hans doorstoten naar een gave 5e plek. Achter Hans ontstond een gevecht tussen de ook afscheidnemende Ron Kroonder (217) en Johan Catsburg, die zijn stockcar weer de sporen gaf. Beiden kwamen aan de achterbumper van Hans en met kunst en vliegwerk haalden beiden Hans in. Hans duwde in bocht 1/2 weer tegen de achterbumper van Kroonder die daardoor naar buiten waaide en Hans schoof weer op naar een 6e plek. Maar Kroonder liet het er niet bij zitten en beukte een ronde later Hans zover naar buiten dat meerdere coureurs binnendoor konden komen. Het zag er even minder rooskleurig uit en de grip van Hans zijn stockcar was verre van optimaal. Toch beet hij zich vast in de allerlaatste rondes en steeds verder kwam hij naar voren, wat uiteindelijk resulteerde in een zeer verdienstelijke 7e plek.

Tijdens de 2e manche blijft de stockcar van Hans iets minder goed op de baan liggen en vooral bij bocht 3/4 heeft Hans moeite om de binnenbocht te houden. Zonder gele vlag situaties wordt deze manche uitgereden en Hans komt als 8e over de finish.

Top 5 voor Hans smaakt naar meer                       

Tijdens de 3e manche stonden 15 Stockcar F1 mannen aan de strijd en voor deze manche werd uitvoerig en terecht stil gestaan bij het afscheid van Stockcar F1 icoon Ron Kroonder. Ron hangt na deze racedag zijn racehelm aan de kapstok. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hans was na het vallen van de startvlag weer als één van de snelste weg en heeft nu een veel betere grip. De nieuwe band achter doet het geweldig goed en je ziet bijna de stockcar het asfalt opvreten. Tussen Geert Jan Keijzer (6) en Danny van Wamelen (47) rijdt Hans super strakke rondes en wat Van Wamelen ook probeert tot aan de achterbumper van Hans kan hij niet komen. Hans rijdt een sublieme race en eindigt deze manche 5e wat natuurlijk naar meer smaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens de finale manche wordt er gestreden om de Piet Keijzer Memorial Trofee en 14 mannen doen er een gooi naar. Voordat überhaupt het ligt op groen gaat knalt Jan Heysteeg (57) tegen de binnenkant van de boarding

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

en Sjeng Smidt (148) tegen de buitenkant. Gelukkig mankeren beide mannen niets maar voor Smidt is de wedstrijd helaas voorbij. Ook nu kan Hans weer met de beste mee, maar op de ontketende Geert Jan Keijzer zit deze manche geen maat. Hij wil per sé dat de beker teruggaat naar Helmond en dat gebeurt ook. Hans wordt nu 7e en blijkt overall zelfs 5e te zijn geëindigd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Weer een geweldig resultaat voor team Baegen en met nog één race te gaan in november op raceway Lelystad kan dit seizoen eigenlijk al niet meer stuk. Maar wil u daar alles over lezen, meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief, dan leest u binnenkort in het seizoensoverzicht hoe het in 2014 met team Baegen gegaan is.

Jan Willem Sonke

3 generaties stockcar (foto: Werner Boersma)
3 generaties stockcar
(foto: Werner Boersma)