Tactisch spel Hans Baegen Jr op raceway Venray door regen

Soms is het weer net als stockcar racen. Zo heb je nl een schitterende 1e Pinksterdag, met veel zon en temperaturen van ver boven de 20 graden en zo heb je een 2e Pinksterdag met regen en kou, met temperaturen die maar net de 10 graden passeren! Het stockcar racen is net zo, de ene manche finish je niet en de manche erna rij je zo de top 5 binnen! Zo ging het in ieder geval deze dag bij onze Hans.

Op 2e Pinksterdag stond op raceway Venray de 2e wedstrijd van het seizoen op het programma en net als 2e Paasdag was het weer vandaag niet al te best. Bleef het tijdens de 1e wedstrijd van het seizoen nog droog tijdens deze wedstrijd viel soms de regen flink naar beneden en dat zorgde in het rennerskwartier voor schitterende taferelen.

20130520_155200

De teams keken over en weer naar elkaar en er werd druk overleg gevoerd of er geracet zou worden op droog- of natweer banden. Ook werd er nog regelmatig op het allerlaatste moment, voordat men de baan op moest, nog van rubber gewisseld omdat men dacht dat het ene rubber beter zou zijn dan het andere rubber. Wel was duidelijk dat tijdens de 1e manche de bandenkeuze voor veel coureurs verkeerd uitviel. Terwijl men namelijk aan het opstellen was begon het flink te regenen. Hans stond op droog weer banden en dat pakte helaas verkeerd uit. Wel was Hans nog goed weg maar tijdens de eerste bocht schoot hij al door tegen de stockcar van Paul Hermkens (H36) en op het eerste rechte stuk kwam Harmen Zwerver (H195) schuin voor hem te rijden zodat Hans hem een zetje moest geven waardoor Zwerver in de rondte ging. Hans kon ook gelukkig zijn weg vervolgen maar glibberde alle kanten op. Bij terugkomst in het rennerskwartier bleek door één van de tikken de vooras krom te zijn waardoor het uitrijden van Hans een nog groter compliment mag hebben.

20130520_124332

geweldige banden keuze tijdens 2e manche
Tijdens de 2e manche staat Hans als één van de weinigen op regenbanden. Op het laatste moment is er overleg geweest met de spotters langs de baan en deze zeggen toch duidelijk dat de baan nog flink nat is, ondanks dat het op dat moment al een tijdje droog is. Na de start is Hans dan ook geweldig weg. Hans duwt Wesley Schaap (H77) en Keith Murdock (H175)naar buiten en kan zo 2 plaatsen opschuiven maar de 77 komt de volgende bocht goed terug en duwt samen met Paul Hermkens Hans van de ideale lijn. Zowel Hans, met een scheve spoorstang, als Wesley vallen door deze actie uit en Hans baalt enorm. ‘Ik zag dat ik bijna als enige op regenbanden stond en zag dit echt als een geweldige kans om voorin te finishen’, vertelt Hans. ‘Je weet het natuurlijk nooit zeker maar een top 3 plek had er zeker in gezeten’.

Schitterende 5e plek tijdens 3e manche
Tijdens de 3e manche staat het hele veld op regenbanden en na de start is Hans weer goed weg. 19 asfaltvreters vechten om iedere meter en ondanks de regen zit de snelheid er aardig in. De spanning is voelbaar en het publiek gaat er eens echt goed voor zitten.

20130520_140549

Hans komt steeds verder naar voren en rukt wederom op naar de top 3. Zo rijdt hij met nog 5 rondes te rijden op een schitterende 4e plaats. Ook blauwdakker Theo van Lier (H57) rijdt vlak voor hem maar achter Hans komt Engelsman Lee Robinson (107) dichterbij. Hans moet zijn 4e plek tijdens de laatste ronde afstaan aan Lee en komt met een schitterende 5e plaats over de finish.

Ook op droog asfalt kan Hans vliegen

Om 17.15 uur staat de finale van de Stockcar F1 op het programma. Nog 18 mannen gooien zich in de strijd om vooraan te eindigen. Op het eerste rechte stuk gaat nieuweling Chris Weyenberg (H380) over Roy Hendriks (H379) heen waardoor Roy helaas niet verder kan. Terwijl Hans volop in gevecht is krijgt hij in bocht 3 een tik van Geert Jan Keijzer (H6). Hans komt op het vuile gedeelte uit maar houdt zijn stockcar goed op de baan. Het gaat per ronde sneller en terwijl Danny Smidt (H148) en Jessy de Bruyn (H399) uitvallen kruipt Hans weer richting de achterbumper van Theo van Lier (H57) en is duidelijk sneller. In de laatste bocht lukt het Hans Van Lier in te halen en met een halve stockcar lengte verschil is Hans eerder over de finish en eindigt zo op een 10e plek.
Het was een dag met hoogte en diepte punten net zoals het weer dit weekend! soms blijkt het weer net stockcar racen te zijn…………!