Lelystad Raceway brengt Hans Baegen jr. (on)geluk

Zondag 21 april 2013 werd een dag met een lach en een traan. De goede prestaties van Lelystad (17 maart) en Venray (1 april) werden jammer genoeg niet geëvenaard. Maar op het rennerskwartier zat er een Engeltje op Hans z’n schouder.

Samen met Hans waren Marco, Arjan, Toon en Maurice naar Lelystad afgereisd. Het weer zat vandaag mee. Zon en schapenwolken. Af en toe was het zelfs warm! Het programma zat vandaag overvol. Diverse nieuwe klassen en gastrijders (Formule Toyota en Stockcar F2 Junior) waren aanwezig. Bij de Koningsklasse waren maar liefst 18 Stockcar F1 bolides aanwezig, wat vandaag voor een mooie racedag kon zorgen. Onze Stockcar F1 (H65) was gekeurd op veiligheid en voldeed, zoals verwacht aan alle eisen. Ook tijdens de geluidsmetingen was er geen vuiltje aan de lucht, de karts op de kartbaan naast Lelystad Raceway maakten meer geluid!!! Tijdens de briefing werden de 18 matadoren streng toegesproken. Omdat Venray en Lelystad een gezamenlijk programma afwerken en het in Venray bij de start er af en toe erg ongeregeld aan toeging, had de jury van Lelystad besloten een “lik op stuk beleid” uit te voeren. Dit hield o.a. in dat een valse start een zwarte vlag (diskwalificatie) betekende. Gelukkig is deze sanctie vandaag niet nodig geweest. Na de laatste race (Venray) zijn er nog enkele zaken veranderd aan de Stockcar F1. Omdat de remmen erg warm liepen is de gewone remvloeistof vervangen door race remvloeistof. Ook is de overbrenging gewijzigd, zodat de motor een hoger toerental krijgt. Nu maar afwachten of dit de goede aanpassingen geweest zijn.

P4215040 (800x600)
Er werd fel gestreden voor een plaatsje….

In de eerste manche stonden de 18 Stockcar F1 bolides aan de meet. Hans startte vanaf de buitenzijde en had zichtbaar  moeite om de Stockcar F1 op de baan te houden en racete als “­The Best of the Rest” over het circuit. Er werd fel gestreden en uiteindelijk won Wesley Schaap (77), eindigde Geert-Jan Keijzer (6) als tweede en werd Danny Smidt (148) derde. Hans Baegen Jr. eindigde op een 10e plaats. Na de keuring steeg Hans nog een plaats, omdat de Stockcar F1 van Geert-Jan te laag was en daardoor gediskwalificeerd werd. Omdat Hans vandaag goed gemutst is, gaat hij voor de lol op de traptractor van Luca zitten. Maar deze is niet op het gewicht van onze coureur berekend en schiet voor omhoog. Net op tijd verlaat Hans het steigerende speelgoed…..

Tijdens de tweede manche had Hans een slechte start. Op een of andere manier wilde de Stockcar niet van zijn plaats komen en daardoor kreeg Hans na enkele ronden een behoorlijke tik van zowel Louw Wobbes (22) als Ron Kroonder (217). Hierdoor stuiterde Hans naar de buitenbaan en viel uit. Bij terugkomst in het rennerskwartier blijkt de stuurstang krom te zijn.

 

P4215056 (800x600)
Net voor de 3e manche zijn de tandwielen vervangen

Er wordt met alle monteurs overlegd en men besluit de tandwielen weer te vervangen naar de setup van de laatste race in Venray. Dit is een hele klus, maar Maurice, Toon, Marco, Hans en later ook Arjan weten wat van hen verwacht wordt en net voor de derde manche is de Stockcar F1 gereed. Even afwachten of deze setup nu hier ook werkt! Na een super start ontstaat er een spannende wedstrijd. Hans duelleert dan weer met Evert van den Berg (12), Geert-Jan Keijzer (6) en Ron Kroonder (217). Steeds wordt gewisseld uiteindelijk verovert Hans een 10e plaats. Bij terugkomst op het rennerskwartier komt Hans bijna ten val over ……. de krik. Als door een wonder komt hij ervan af met een kleine schaafwond.

kapotte steekas (800x600)
De gebroken steekas

Tijdens de finale heeft Hans opnieuw een goede start, maar in de 3de ronde geeft Harmen Zwerver Hans met zijn Stockcar F1 zo´n zet dat zij opnieuw van de binnenbaan naar de buitenbaan stuiteren. De aanhang houdt de adem in, kan Hans verder??? Nee, hij blijft nabij de finish staan. Later blijkt de steekas gebroken.

Hans gaf aan dat we nu wel weten dat de stockcar snel kan zijn maar dat de techniek ons helaas vandaag in de steek heeft gelaten. Wij wensen Hans Baegen Jr. veel plezier bij de middag- en avondrace in Baarlo op zaterdag 27 april a.s. Iedereen is vanaf 16.00 uur van harte welkom bij de races. Zie voor meer info http://www.stockcarteambaarlo.com/